Ben ik hoogbegaafd?

Hallo, leuk dat je een kijkje neemt op de website van Kind in de Kijker.

Bij Kind in de Kijker werken we elke dag met kinderen die hoogbegaafd en/of hooggevoelig zijn. Wat hoogbegaafdheid is, leggen we hier uit. Wie weet herken jij jezelf erin. Daarnaast kun je zien welke activiteiten we organiseren voor kinderen.

Wat is hoogbegaafdheid?

Om te beginnen, hoogbegaafd ben je vanaf je geboorte. Waarschijnlijk viel het jouw ouders al vroeg op dat je dingen anders deed dan andere kinderen. Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich namelijk sneller dan andere kinderen. Ze leren bijvoorbeeld al vroeg lopen of praten. Volwassenen kijken soms gek op als ze een hoogbegaafde peuter in mooie, lange zinnen horen praten.

De meeste hoogbegaafde kinderen willen heel veel weten. Als ze heel klein zijn, willen ze bijvoorbeeld van alles weten hoe het heet, wat het doet en wat je ermee kunt doen. Als ze ouder worden stellen ze ingewikkelde vragen waar volwassenen ook niet altijd een antwoord op hebben.

Vragen als: ‘Wat is er achter het heelal? Waarom is het koud in het heelal? En hoe is de sabeltandtijger precies uitgestorven?’ De vragen die hoogbegaafde kinderen stellen, zijn vaak echte nadenk-vragen. Heb jij ook veel vragen in je hoofd, omdat je van alles wilt weten? En krijg je altijd antwoord op je vragen, of soms ook niet?

Jammer genoeg zijn er hoogbegaafde kinderen die hun vragen niet meer stellen, omdat de meester of juf geen tijd heeft om ze te beantwoorden of omdat de juf of meester het antwoord zelf niet weet. Dat is jammer, want vragen stellen is altijd goed! Als dat bij jou ook zo is, kun je jouw vragen opschrijven in een boekje. Dan kun je de vragen op een later moment, of bij iemand anders, stellen. Geef jouw boekje een mooie naam. Bijvoorbeeld het ‘alles willen weten-boek’.

Veel hoogbegaafde kinderen vinden het leuk om zelf dingen te ondernemen en te leren. Daarmee bedoelen we niet dat je het leren op school altijd leuk vindt, maar dat je uit jezelf gemotiveerd bent om nieuwe dingen te doen. Misschien vind je in gedachten een auto uit die op waterstof rijdt, bedenk je een oplossing voor een ingewikkeld probleem, kan je uren met Lego spelen of juist de hele middag in een mooi boek lezen. Herken je dat? Welke dingen doe jij heel graag? En wat gebeurt er in jouw hoofd, droom je vaak weg omdat je aan andere dingen denkt of ben je juist heel geconcentreerd?

Hoogbegaafdheid in de klas

In de klas denken meesters en juffen soms dat hoogbegaafde kinderen juist helemaal niet gemotiveerd zijn, bijvoorbeeld omdat ze niet opletten tijdens de uitleg of omdat ze hun werk niet afkrijgen. Daar zijn wij het niet mee eens! De hoogbegaafde kinderen die wij zien, zijn juist wel gemotiveerd en geïnteresseerd, alleen zijn de dingen die ze op school moeten doen vaak te makkelijk. Hierdoor dromen ze tijdens de uitleg weg, om aan andere -meer interessante- dingen te denken, of maken ze hun werk niet af. Dat komt dus doordat de dingen die ze op school moeten doen, niet aansluiten bij hun manier van denken en leren.

Hoogbegaafde kinderen zijn namelijk -bijna allemaal- goed in creatief denken. Hiermee wordt bedoeld dat je originele oplossingen kunt bedenken en dat je de dingen op een andere manier doet. Bijvoorbeeld bij het uitrekenen van sommen. De meeste kinderen doen dat precies zoals de juf of meester het heeft uitgelegd, maar sommige hoogbegaafde kinderen hebben zelf een hele andere manier bedacht.

Als je hoogbegaafd bent, kun je niet alleen goed creatief denken, maar denk je ook veel. Veel hoogbegaafde kinderen zeggen dat hun hoofd vol zit. Vol met ideeën, vragen, allerhande gedachten en overdenkingen over de dingen gebeurd zijn. Het voelt alsof je, je hoofd nooit uit kunt zetten.

Hoe is dat bij jou? Heb jij vaak een vol hoofd? En hoe voel jij je op school?

Ben jij hoogbegaafd?

Hoogbegaafde kinderen zijn gevoelig. Misschien is dat ook weleens tegen jou gezegd. Volwassen mensen gebruiken het woord gevoelig soms op een verkeerde manier. Dan zeggen ze bijvoorbeeld ‘Doe niet zo gevoelig’, terwijl ze eigenlijk bedoelen ‘Stel je niet zo aan’. Aanstellen en gevoelig zijn, zijn twee totaal verschillende dingen!

Wanneer je gevoelig bent, komt alles wat je met je zintuigen opmerkt heftiger bij je binnen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld snel last hebben van lawaai, warmte, fel licht, boze stemmen of dingen die op je huid prikken. Het zou ook kunnen dat je weet hoe een ander zich voelt, zonder dat diegene het heeft gezegd of dat je moet huilen van ontroering wanneer je iets moois ziet. Eigenlijk is het dus iets heel moois, want het betekent dat je goed kunt voelen! Soms is dat fijn en soms ook helemaal niet. Het kan zijn dat je zoveel voelt, dat het teveel voor je wordt. Dan wordt je misschien heel boos na een lange dag op school of probeer je jouw gevoel juist weg te stoppen omdat je het niet wilt voelen.

Hoe is dat bij jou? Herken je iets van de gevoeligheid? En op welke manier ga jij ermee om?

Over hoogbegaafdheid is ontzettend veel te vertellen. Zoveel dat we nog heel lang door kunnen gaan, maar dat gaan we niet doen. We willen nog wel even kort wat informatie geven, door een aantal dingen op een rij te zetten. Dit is een lijst met kenmerken die we veel zien bij hoogbegaafde kinderen. Natuurlijk hoef je niet alle kenmerken van hoogbegaafdheid te herkennen bij jezelf!

Wat zien we bij hoogbegaafde kinderen?

 • een hoge intelligentie; snel kunnen denken. Oftewel een hoge ‘snapsnelheid’. Dingen sneller snappen dan andere kinderen.
 • veel (willen) weten
 • een grote fantasie hebben
 • bang zijn om fouten te maken of iets niet goed (genoeg) te doen
 • het gewone schoolwerk saai en makkelijk vinden
 • anders voelen dan andere kinderen
 • het gevoel hebben dat je er niet bij hoort of dat je niet begrepen wordt
 • met kinderen willen spelen die ouder of jonger zijn
 • creatief denken
 • bezig zijn met dingen die gebeuren in de wereld
 • ongerust (of bang) zijn om dingen/zorgen maken
 • dingen begrijpen en kunnen die andere kinderen op die leeftijd nog niet kunnen
 • het belangrijk vinden dat iedereen zich aan gemaakte afspraken houdt
 • veel (moeilijke) woorden kennen
 • trouw zijn aan vrienden/op zoek zijn naar een échte vriend of vriendin
 • andere interesses hebben dan andere kinderen

Herken jij jezelf?

Als jij je herkent in het verhaal over hoogbegaafdheid of de lijst met kenmerken, zou het goed kunnen dat je hoogbegaafd bent. In dat geval heb je prachtige eigenschappen waar je veel mee kunt.

Het zou kunnen zijn dat het op dit moment helemaal niet fijn voelt om hoogbegaafd te zijn. Misschien heb je het niet naar je zin op school, heb je geen vrienden, lukt het leren niet of zit je niet fijn in je vel. In dat geval kunnen wij je helpen. Je kunt bij ons komen praten en spelletjes doen, zodat jij je weer prettiger gaat voelen. We kunnen een onderzoek doen om te kijken of je inderdaad hoogbegaafd bent en we kunnen op school praten zodat het daar fijner voor je wordt.

Daarnaast hebben we verschillende groepen voor kinderen die hoogbegaafd en/of hooggevoelig zijn. Dat zijn de Plusclub, Lefclub en Natuurclub. Als je daar meer over te weten wilt komen, kun je hier klikken om meer informatie te zien.

Wie weet zien we je binnenkort!