HOD opdracht bij het thema Sinterklaas/speelgoed

Een paar jaar geleden maakte ik voor een leerling een pittige opdracht bij het thema in de klas; Sinterklaas/speelgoed. Hij moest een speelgoedwinkel ontwikkelen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Nu de Sinterklaasperiode er weer aan komt, deel ik deze opdracht graag met jullie.

Indien je een PDF van de opdracht wilt ontvangen, kun je een email sturen naar info@kindindekijker.nl

Veel plezier ermee!

 

Een kleine ecologische voetafdruk

Stappenkaart

Opdracht:

Met de ecologische voetafdruk  (of mondiale voetafdruk) wordt bedoeld; de impact die iemands manier van leven heeft op de aarde. De ecologische voetafdruk van de meeste mensen in Nederland is veel groter dan die van de meeste mensen in bijvoorbeeld  Zuid Afrika. Dit komt doordat we in het Westen een andere manier van leven hebben (internet, veel auto’s, speelgoed, alles is verpakt, verwarming in huis, warm water, etc.)

Bij deze opdracht ga je een speelgoedwinkel ontwikkelen die rekening houdt met de ecologische voetafdruk. Het doel is om speelgoed te verkopen dat een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft, maar dat wel leuk is. Je wilt als eigenaar tenslotte wel voldoende geld verdienen. Daarnaast houd je ook rekening met de ecologische voetafdruk van de winkel zelf. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat de voetafdruk van het winkelpand zo klein mogelijk is  (deuren open in de winter, isolatie, stroomverbruik etc.)? Of zou een webwinkel een kleinere ecologische voetafdruk hebben?

Je mag zelf weten op welke manier je de opdracht presenteert. Je mag een PowerPoint presentatie maken, maar ook een maquette van de winkel, een brochure, een spreekbeurt, een werkstuk, of misschien weet je zelf iets veel leukers.

Benodigdheden:

- computer

- internet (onderwerpen en zoekwoorden: ecologische voetafdruk, mondiale voetafdruk, ecologische voetafdruk verkleinen, ecologische voetafdruk sinterklaas verkleinen)

  Websites:

  * www.schooltv.nl (zoekwoord ecologische voetafdruk)

  * www.wnf.nl

  * www.greenpeacekids.nl

  * http://ecofoot.weebly.com

  * www.milieucentraal.nl

- boeken met informatie over ecologie

- eventueel informatie van de juf over winkelen, winkels, consument en dergelijke (of informatie die je hoort in de kring van andere kinderen)

- materialen voor de presentatie

Let op! Lees eerst heel de stappenkaart door, zodat je weet wat de bedoeling is.

1. Voorbereiding

Ga eerst op zoek naar informatie over de ecologische voetafdruk, zodat je goed weet wat het inhoudt.

Bereken vervolgens wat jouw ecologische voetafdruk is (dit kun je op internet doen).

Ga nu op zoek naar informatie over het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Bedenk  op welke manier jij de opdracht wilt presenteren en welke materialen je hiervoor nodig hebt. Gebruik hiervoor de materialenlijst. 

2. Uitvoering

Je gaat nu de informatie over het verkleinen van de ecologische voetafdruk toepassen op jouw speelgoedwinkel.

Probeer te achterhalen hoe de voetafdruk van speelgoed verkleind kan worden. Denk hierbij aan; materiaal van het speelgoed, batterijen, stroomgebruik, verpakking, hoe het gemaakt wordt,  afstand fabriek – winkel en dergelijke.  Vervolgens kies je speelgoed uit dat volgens jou een kleine(re) ecologische voetafdruk heeft.

Wanneer je dit hebt gedaan, doe je hetzelfde voor de winkel.

Probeer te kijken of je kunt ‘bewijzen’ dat de ecologische voetafdruk van jouw winkel kleiner is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld speelgoed uit jouw winkel te vergelijken met speelgoed uit bestaande speelgoedwinkels (reclamefolder of website speelgoedwinkel).

3. Presentatie

Wanneer je weet welk speelgoed je wilt verkopen en hoe de winkel wordt, kun je beginnen met de presentatie.  Je hebt al bedacht op welke manier je het wilt presenteren en welke materialen je nodig hebt. Nu ga je beginnen met een stappenplan. Bedenk wat je allemaal moet doen om je presentatie te kunnen maken en in welke volgorde je dit moet doen.                                                    

Bespreek het stappenplan met de juf of meester! Kijk samen of je alle stappen hebt genoteerd.

Als je het stappenplan hebt ingevuld, weet je ook wanneer je presentatie af is. Spreek met de juf of meester af wanneer je de presentatie aan de klas laat zien/wanneer je gaat presenteren.

Maak nu de presentatie volgens jouw stappenplan. Let goed op dat je de stappen in de juiste volgorde en op de betreffende datum uitvoert.

4. Afronding

Bekijk je presentatie kritisch. Is het geworden zoals je wilt?

Geef de presentatie.

Als je dit hebt gedaan, beantwoord je de volgende vragen:

- Klopte mijn stappenplan of was ik stappen vergeten?

- Is het gelukt om alle stappen op het juiste moment uit te voeren?

- Hoe was mijn inzet?

- Wat heb ik geleerd?

- Heb ik fouten gemaakt? Wat vond ik lastig? En wat heb ik op dat moment gedaan? Wat heb ik geleerd van de lastige dingen of mijn fouten?

 Veel plezier en succes!

 

Materialenlijst

 

Materiaal Waar Wanneer
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   
 

 

 

   

 

 

Wat moet je doen? Noteer elke stap in de juiste volgorde Wanneer doe je dat? Vink af als het klaar is
Stap 1:

 

 

 

   
Stap 2:

 

 

 

   
Stap 3:

 

 

 

   
Stap 4:

 

 

 

   
Stap 5:

 

 

 

   
Stap 6:

 

 

 

   
Stap 7:

 

 

 

   
Stap 8:

 

 

 

   
Stap 9:

 

 

 

   
Stap 10:

 

 

 

   
Stap 11:

 

 

 

   

 

 

Getagd met , , , , , , , ,
Geplaatst in Nieuws & blog